fbpx

Open Monumentendag

Open monumentendag 2023 stond in het teken van ‘Levend erfgoed, als monumenten konden praten’. Hierbij valt te denken aan bezienswaardigheden, tradities, rituelen, monumentaal groen, structuren die in het verleden door mensen zijn bedacht of aangelegd en worden bewaard ten behoeve van volgende generaties.

Op Open Monumentendag worden diverse monumenten die normaal gesproken niet open zijn voor publiek toegankelijk. Er worden rondleidingen gegeven of andere activiteiten in en rondom monumenten georganiseerd. Bij de activiteiten op monumentendag staat het verhaal van het monument centraal. Zo leert men niet alleen over de geschiedenis van een monument en de omgeving maar kan men deze ook beleven. 

Met de organisatie van Open Monumentendag willen de organisatoren de belangstelling voor het erfgoed van Dalfsen bij het publiek vergroten.

Rechteren
Ook dit jaar werd het voorplein van kasteel Rechteren en het koetshuis weer opengesteld. Zo dicht bij het kasteel Rechteren kom je niet iedere dag. Alle jaargetijden worden uitgebeeld door een viertal beelden die op de gevels te vinden zijn. En als je goed kijkt zie je nog veel meer fraaie ornamenten. Als zij eens konden spreken. Wat zouden dat mooie verhalen zijn. Kom, kijk en bedenk je eigen verhaal erbij.

Het muzikale duo The Unstoppables met Nico Arkes op gitaar en Jacobien Dijkstra op dwarsfluit zal optreden. In het dagelijks leven zijn zij boswachter en natuurgids.
Door de intense, natuurlijke oprechtheid waarmee ze muziek tot leven brengen creëren zij een glimlach op ieders gezicht. In het koetshuis draait een diaserie over de inrichting en het herstel van het kasteel. Verder hangen er foto’s van veel oude boerderijen die op landgoed Rechteren staan. De meeste van die oude boerderijen hebben een Koningskroon in hun gevel. Deze is ook ingemetseld in de toegangsbrug. De plaatjes worden vergezeld met een verhaal
over die boerderij uit het verleden.

De Leemcule
De Leemcule stelde haar mooie tuinen open voor bezichtiging.

Grote Kerk in Dalfsen
In de Grote Kerk werden rondleidingen en muzikale optredens verzorgd.

De vm Synagoge
De Synagoge was open voor bezichtiging. Het duo Najade trad op, Maaike Gerritsen en Hetty Floors vermaakten de bezoekers met viool, piano en zang. Zij speelden eigen repertoire en enkele joodse nummers. Zie ook: www.najademuziek.nl

RK-Kerk Heilige Cyriacus
De Katholieke Kerk was open voor bezichtiging, er werden rondleidingen verzorgd en er waren muzikale optredens.

Heinoseweg 2
De familie Van der Mee, Heinoseweg 2: openstelling van de museumschuur waarin veel gebruiksvoorwerpen lagen die werden gebruikt bij werken op het land en in huis. De houtsnijclub en
Midwinterhoorngroep, beide uit Dalfsen, presenteerden hun ambacht. Er werd een doorlopende diapresentatie van het huis en haar bewoners gegeven. Mevrouw  Van der Mee heeft een ‘pruttelzak’
(moderne variant van hooikist) gemaakt waarin een gerecht wordt bereid wat de bezoekers konden proeven. Er werd op gezette tijden een rondwandeling met anekdotes en toelichting gegeven in de voortuin.

Begraafplaatsen
De oude begraafplaats aan de Ruitenborghstraat en de Katholieke begraafplaats aan de Wilhelminastraat zijn vrij toegankelijk. Het thema van de monumentendag ‘Levend erfgoed, als monumenten konden praten’  is zeker ook van toepassing op de monumenten die u hier kunt vinden.

Lemelerveld 170 jaar landgoed Heidepark.

Bij Natuurlijk Heidepark werd gevierd dat ze 170 jaar bestaat. Daar was van alles te beleven voor jong en oud! 

Heeft u zin in een mooie historische wandeling
of wilt u vanuit Lemelerveld een historische fietstocht maken?
Scan dan de onderstaande QR-codes of bekijk de pdf online.

Wandeling in Oud Dalfsen

± 1,6 km of ± 2 km

Start bij de Westermolen, Molenstraat 16, 7721 AR Dalfsen. De route van de wandeling is te volgen aan de hand van een boekje, te verkrijgen bij de Westermolen of digitaal te volgen door bovenstaande QR-code te scannen of HIER te klikken. 

Historisch Ommetje Lemelerveld

± 5 km

Start op het Kroonplein in Lemelerveld. De route van de wandeling (PDF) is te vinden door bovenstaande QR-code te scannen of HIER te klikken. 

Historische Fietsroute Lemelerveld

± 20 km

Start aan de oostzijde van het Kroonplein. De route van de fietstocht (PDF) is te vinden door bovenstaande QR-code te scannen of HIER te klikken.